Okresní rada AŠSK Jihlava

Okresní rada AŠSK Jihlava

39 školních sportovních klubů se 3056 členy

Světový šampionát školních volejbalových týmů Srbsko-Bělehrad 2024

3. 5. 2024
Foto: Světový šampionát školních volejbalových týmů Srbsko-Bělehrad 2024

Není to tak dávno, co se v prosinci v Jablonci nad Nisou náš chlapecký volejbalový tým radoval z vítězství v republikovém finále ve volejbalu středních škol. Čas vyplněný studijními povinnostmi, ale také velkým očekáváním a těšením se, rychle uběhl, a tak se chlapci z Frýdku-Místku ze Střední průmyslové školy, Obchodní akademie a Jazykové školy a děvčata z gymnázia v Kralupech nad Vltavou vydali reprezentovat Českou republiku, svou školu, svůj volejbalový klub. A nejen to, hlavním cílem výpravy bylo navázat nová přátelství, poznat zvyky a kulturu zúčastněných národů a bavit se při tak nádherné hře, jakou volejbal bezesporu je.

30 národů, 57 týmů, mezinárodní rozhodčí, vedoucí výprav, delegáti, organizátoři, zástupci médií, ti všichni vytvořili působivou kulisu pro jeden z nejrozšířenějších a nejoblíbenějších sportů na světě. Svátek volejbalu mohl začít.

Od 19. do 29. dubna se v Bělehradu odehrál World School Volleyball Championship. Nejdříve se utkání chlapců a děvčat rozehrály v 8 základních skupinách.

Volejbalový tým chlapců navíc navázal na účast naší školy na šampionátu v roce 2016 taktéž v Bělehradu. A bylo to vystoupení více než úspěšné. V základní skupině dokázal na úvod porazit družstvo Bahrajnu po nadšeném výkonu, bohužel v dalším utkání naše kluky tak trochu dohnala nervozita a smolně prohráli s týmem z Řecka. Nicméně v konečném pořadí v základní skupině to znamenalo postup mezi nejlepších 16 týmů. Poté nám postupový klíč přidělil družstvo Turecka, se kterým jsme po vyrovnaném boji prohráli. Jak se později ukázalo Turci získali v konečném pořadí zemí 3. místo. Dalším soupeřem byl sebevědomý tým Kypru, ale naši borci po velmi bojovném a kvalitním výkonu dokázali zvítězit. Čekalo nás vzrůstem nejvyšší družstvo na turnaji a tím byli Číňané, dlouho to vypadalo, že dokážeme uspět, ale nakonec se radovala Čína. Posledním soupeřem byl tým Bulharska. A slavili jsme vítězství, a tedy konečné nádherné 11. místo.

Děvčatům se tolik nedařilo, bohužel jejich základní skupina byla skupinou "smrti". Prohrály s týmy, které v celkovém pořadí obsadily první a druhé místo, s Francií a Tchaj-pej. Přestože předváděly velmi kvalitní volejbal, nestačilo to, a dívky obsadily v konečném pořadí 21. místo. Ale výsledky nejsou podstatné, když vezmeme do úvahy, že drtivou většinu zemí zastupují reprezentace země nebo volejbalové akademie.

Byla jsem hrdá na kluky naší školy, kteří čelili takto poskládaným týmům z nejlepších hráčů dané země. Obdivovala jsem je, když se dokázali projevit jako praví džentlmeni, nacvičili a předvedli s dívkami z Kralup českou polku na vystoupení národů. Dokázali zaujmout ostatní mladé lidi z jiných zemí i při prezentaci českých výrobků.

Do Bělehradu mohl náš tým vycestovat pouze za obrovské finanční podpory sponzorů z řad firem, kraje, města, okolních vesnic a měst, volejbalového svazu a v neposlední řadě díky dobročinné sbírce, na kterou přispělo spousty dárců a nadšenců, podporovatelů školy a volejbalu. Všem sponzorům patří velké poděkování stejně tak i klubovým trenérům.

Přímo na mistrovství přijel chlapce povzbudit zástupce školy a s týmem po celou dobu pracovali na trenérském postu pan Ivan Pelikán a Dana Górecká.

Do České republiky si odvezli všichni zúčastnění spousty jedinečných zážitků, nových přátelství, zajímavých sportovních okamžiků. Vše bylo umocněno sledováním finálových bojů, z nichž nakonec vyšli vítězně dívčí reprezentace Francie a chlapecká reprezentace Iránu.

Závěrečný ceremoniál byl pro nás rozloučením s jedenácti dny plnými volejbalových smečů, bloků, vítězství i proher, ale také pozvánkou k dalšímu pokračování setkávání mladých lidí, kteří milují volejbal. V roce 2025 to bude možná Česká republika, která uvažuje o pořadatelství European Schools Championship Volleyball.

Sympatickou tečkou za mistrovstvím v Srbsku bylo nejen krásné kamarádské gesto některých chlapců naší školy, kteří si v Bělehradu vyměnili školní sportovní bundy s kluky z Ugandy, ale hlavně následné ovace, které jim připravili spolužáci a učitelé v Česku.

Celý tým včetně trenérů musel projít uličkou slávy, kterou jim učitelé a studenti připravili před školou včetně volejbalového dortu a zdravice. Bylo to zhmotnění obrovské podpory a fandění, kterou jsme cítili ve škole i v Srbsku, když studenti sledovali naše utkání v přímém přenosu.

Více fotografií a informací naleznete na http://www.isfsports.org nebo na facebookových stránkách šampionátu či POJ školy.

Text a foto: PaedDr. Danuše Górecká